вторник, 13 март 2012 г.

Нов уред точи по 300 карти от банкомат


Втора клавиатура краде пинкода от картата

Скимиращите устройства с увеличена памет стават хит на черния пазар
Следят жертвите от хотели и кафенета
Жертвите, на които се фалшифицират картите, се следят от близки до банкомата хотели и кафенета. Престъпниците обикновено се въртят около банкомата, които имат скимиращи устройства. Те условно си отброяват клиентите и следят процеса. Като се напълни чипа на скимиращия уред или му свърши батерията отиват и демонтират устройството, казаха спецполицаи. Това обикновено се прави вечер. Ако банкомата има камера тя се покрива или боядисва. Тогава става и свалянето. Рядко престъпниците скимират от един и същ банкомат. Те ги сменят, за да не им влязат по следите.
Хващали сме бандити с цяло тесте фалшиви карти у тях. Понеже работят с много карти, записват пинкодовете в мобилните си телефони.
Арестуваха двама наши фалшификатори в Канада
Двама българи са били задържани заради клониране на банкови карти в квебекския град Шамбли, на около 25 км югоизточно от Монреал, съобщи вчера изданието "Журнал дьо Шамбли".
Нашенците били задържани още на 8 февруари сутринта в градчето пред банкомат на финансовата група BMO. Двамата измамници били заловени, след като банката поискала от полицията да наблюдава по-внимателно нейните банкомати в града, след възникнали съмнения за клониране на дебитни карти.
При задържането на българите полицията открила у единия у тях електронно устройство за разчитане на данните от картите, както и поставено на банкомата скимиращ уред.
Сменяйте кода след всяко теглене
Пинкодът трябва да се сменя много често. Най-добре е това да става след всяко теглене, съветват от ГДБОП. Така дори и да ви бъде записан кодът с камера или втора клавиатура, ако го смените, сметката ви не може да бъде изпразнена. Препоръчително е да се избягва тегленето вечер от неосветени банкомати. Те са предпочитани от престъпниците.
Раследващи съветват да се следи дори цветът на банкомата. Ако има част от него, която е в различен цвят, по-добре е да се избере друго устройство. Винаги трябва да се опипва внимателно клавиатурата. В никакъв случай не трябва да теглим пари, ако усетим, че в нея има нещо различно.
Банката възстановява открадната сума
В случай на кражба на пари от картата, банката е длъжна да възстанови сумата (изцяло или над 300 лева в зависимост от договора), ако картодържателят е спазвал задълженията си по договор. Това гласи закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежни системи и Наредба №16 на БНБ. Когато постъпи оплакване от клиент за източване на сума от картата, МВР и трезорът разследват по отделно случая. На Запад има специални застраховки срещу злоупотреба с карти. Някои банки у нас предлагат като допълнителна услуга застраховка на сумата по кредитната карта, но само ако клиентът посочи желанието си да използва услугата и плати такса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар