неделя, 18 март 2012 г.

САЩ строи супер шпионски дейта център в Юта

От Юлиян Арнаудов Всички статии на автора
Последна промяна в 19:11 на 16 мар 2012, 4686 прочитания, 116 коментара
Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) строи огромен шпионски център в щата Юта, съобщава списание Wired. Проектът е на стойност около 2 млрд. долара и трябва да бъде завършен през септември 2013 г. в сателитното населено място Бълфдейл до Солт Лейк Сити. Неговата цел е да прихваща, събира, дешифрира, съхранява и анализира световния информационен поток. Инсталацията ще разполага с четири големи дейта центъра пълни със сървъри, за чийто капацитет може само да се спекулира. Всеки един от тях ще бъде разположен на площ от по 2.3 хил. кв. м.

Новият център ще разполага с автономни източници на вода, две електрически подстанции, резервни генератори с достатъчно гориво за тридневна автономна работа и стабилна охранителна система.

Но основното предназначение на новия център в Бълфдейл ще бъде за дешифриране на кодирани съобщения и наблюдения на т.нар. "невидима глобална мрежа". Казано по-просто това е трафикът, който обикновените потребители не могат да следят – кодирана информация, която включва правителствена или дипломатическа кореспонденция, финансова информация, обмяна на акции и други видове защитен обмен на данни.

Според източник на Wired от NSA, агенцията е постигнала голям напредък в дешифрирането на подобен кодиран трафик и инсталацията е част от плановете й за бъдещо следене. Единственото, което все още спира агенцията от тотално подслушване е използването на кодиращия стандарт Advanced Encryption Standard (AES).

Той е достъпен в три степени на защитеност – 128, 192 и 256-битово кодиране и се използва в повечето имейл акаунти и интернет браузъри. AES се оказва костелив орех за разкодиращите експерти и те настояват за построяването на центъра в Бълфдейл, защото не могат да се справят с цялата работа по тежката задача. Поради тази причина NSA развива в две насоки. Първата е в събирането на информация, за което се строи инсталацията в щата Юта, а втората е в изграждането на суперкомпютри, които да притежават капацитета да се справят със силното кодиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар